Press "Enter" to skip to content

Hur man använder en Bitcoin-bankomat

Bitcoin-bankomater dyker upp över hela världen – så här använder du dem för att köpa och sälja Bitcoin.

I korthet

  • Bitcoin-bankomater är ett bekvämt sätt att köpa och sälja små mängder av kryptovalutan.
  • För små transaktioner kräver de inte KYC, vilket gör dem enklare att använda än att skapa ett konto vid en börs.
  • Innan du gör transaktioner med en Bitcoin-uttagsautomat behöver du en kryptovalutaplånbok, även om vissa uttagsautomater kan ställa in en pappersplånbok åt dig.

Bitcoin-bankomater sprider sig över hela världen – särskilt i Nordamerika, där, enligt Statista, den överväldigande majoriteten finns.

Bitcoin-bankomater beter sig som vanliga bankomater; de kan användas för att köpa (och i vissa fall sälja) Bitcoin. Vissa bankomater gör det möjligt för dig att köpa andra kryptovalutor som Ethereum och Bitcoin Cash, men för vår guide kommer vi att hålla fast vid farfar till kryptovalutor. För det mesta är instruktionerna desamma över alla uttagsautomater för kryptovalutor.

Varför använda en Bitcoin-bankomat?

Bitcoin-bankomater ger ett snabbt, enkelt sätt att köpa (och sälja) små mängder Bitcoin.

När de första Bitcoin-bankomaterna lanserades möjliggjorde de användare att köpa Bitcoin anonymt. Under de mellanliggande åren har tillsynsmyndigheter ingripit för att säkerställa överensstämmelse med AML-lagar (anti-white-witwundering), vilket tillämpar KYC-kraven (Know-Your-Customer). till exempel i USA regleras Bitcoin-bankomater av Department of Treasury’s Financial Criminal Enforcement Network, eller FinCEN.

För små inköp gör Bitcoin-bankomater fortfarande vanligtvis det möjligt att göra BTC-köp utan att KYC krävs. Även för större inköp inom sina gränser är KYC-kraven i allmänhet begränsade till att skanna ett ID-dokument.

Det gör Bitcoin-bankomater till ett bekvämare sätt att köpa och sälja Bitcoin än många kryptovalutabörser, som är tvungna att ha mer komplicerade procedurer för att skapa ett konto.

Hur man köper Bitcoin med en Bitcoin-bankomat

Först och främst måste du hitta en Bitcoin-uttagsautomat med en av de olika webbplatserna och apparna som tillhandahåller kartor eller listor över Bitcoin-uttagsautomater över hela världen.

När du väl har spårat en Bitcoin-uttagsautomat är det ganska enkelt att interagera med det – inte överraskande, eftersom de är utformade för att efterlikna användarupplevelsen för en vanlig uttagsautomat.

En sak du behöver är en Bitcoin-adress; det finns många alternativ för att skaffa en, inklusive programvaruplånböcker eller hårdvaruplånböcker. Om du inte har en plånbok, oroa dig inte: många Bitcoin-bankomater kan skapa en helt ny pappersplånbok åt dig. Ett varningstecken, dock: håll din pappersplånbok säker, eftersom alla som får tillgång till den privata nyckeln som skrivs på den kommer att ha tillgång till din Bitcoin. För att vara extra säker låter vissa programplånböcker dig importera din pappersplånbok. Jaxx erbjöd denna lösning i detta blogginlägg.

Om du redan har en Bitcoin-plånbok kan du berätta för Bitcoin-bankomaten vart du ska skicka dina pengar genom att skanna en QR-kod som kommer att finnas tillgänglig i din mobilapp.

För att köpa Bitcoin med en Bitcoin-bankomat måste du vanligtvis ange ditt telefonnummer för att få en verifieringskod via SMS. När du har angett detta behöver du helt enkelt skanna QR-koden på plånboken som du vill få din Bitcoin med ATM-skannern. Du kan också dubbelkontrollera mottagningsadressen vid denna tidpunkt.

Beroende på hur mycket Bitcoin du vill köpa kan du också behöva skanna din identifikation för KYC-ändamål. Sätt sedan in dina kontanter i bankomatens fakturamatare, så kommer din Bitcoin att komma i din plånbok. Du har också möjlighet att skriva ut ett kvitto eller ta emot ett via SMS.

Hur man säljer Bitcoin med en Bitcoin-bankomat

Att sälja Bitcoin med en Bitcoin-bankomat är en enkel process. När du har navigerat genom alternativmenyn för att „sälja Bitcoin“ måste du ange ditt telefonnummer och, beroende på beloppet du vill ta ut, skanna ditt ID för KYC.

Välj mängden Bitcoin du vill sälja och bankomaten ska ge dig en QR-kod på en pappersbiljett. Du måste då skanna QR-koden med din Bitcoin-plånbok för att skicka Bitcoin till adressen i fråga. detta bör fylla i förväg med det värde du har valt med ATM, men dubbelkolla för att säkerställa att beloppet är korrekt.

Du får då ett sms där du får veta att pengarna har mottagits av bankomaten. Gå tillbaka till bankomaten, tryck på „lösa in biljett“ och skanna QR-koden från din biljett med hjälp av bankomatens skanner. Bankomaten ska sedan spotta ut dina skarpa sedlar.

Låter det enkelt? Det är tanken: Bitcoin-bankomater är idealiska för nybörjare som vill köpa små mängder Bitcoin.

Comments are closed.